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14 March 2012 (The Kitchen)

March 14, 2012

I recently seem to be finding comfort in the most unlikely of places: the kitchen.

I say unlikely because back when I lived in Tokyo my tiny kitchen was more likely to collect dust than cooking stains, and most of the condiments and spices were never used up before their expiration dates. (Although I wouldn’t go so far as to say “I put my sweaters in my oven” like Carrie Bradshaw once did.) I ate out often with friends but also on my own. I also ate too many conbini bentos than I would like to admit when I worked late and that was about the only option available.

But since coming to Israel and also going from city to country life, I’ve been cooking a lot more. My dining out options may have narrowed, but I have a lot more time on my hands. Making things “from scratch” has become the norm. Putting a little extra effort doesn’t feel like a hassle any more. Recipes that take over the course of a few hours are rewarding and worthwhile.

What I recently got in to and now can’t get enough of is baking bread. I’ve been kneading up a storm in our kitchen, often times wondering if the sticky dough is ever going to come together (and off my fingers!), but the process strangely seems to comfort me. And I don’t think I can go back to the packaged loaves from the supermarket (freshly baked bread from a bakery is another story).

Today I spent the better half of my day in the kitchen, taking a break from Israeli radio and playing my favorite podcasts, making lunch and dinner and a bread in between. And I actually liked it. Finding comfort in the most unlikely of places.

最近私にとって意外な癒しの場所ができました。それはキッチン。

なぜ意外というと、東京に住んでいた頃の小さいキッチンは
油汚れよりホコリがたまることが多かったし、
あらゆる調味料やスパイス、乾物系などは賞味期限前に使い切れなかったことがほとんど。
(でもさすがに「セックス・アンド・ザ・シティ」のキャリーみたいに
オーブンにセーターを収納することはなかったけど。)
外食は友達とも良くしたし、一人ですることもあった。
コンビニ弁当も仕事で遅くなった日やただ単に面倒くさかった日など、
結構食べてたな〜。

イスラエルに来て都会から田舎暮らしになってからはかなり料理をするようになりました。
外食の選択権は激減したかもしれないけど、時間は前に比べたらたっぷりある。
最初から最後まで手作りが普通になったし、
ひと手間、一工夫が面倒くさくなくなった。
数時間かかるレシピも抵抗があるものからやりがいのあるものになったんです。

そして最近ハマっているのがパン作り。
キッチンで捏ねまくってます 笑
大半がこれで大丈夫なのかな〜、こんなにベタベタしてるのに本当にきれいな丸になるのかな〜、
など不安になりながら捏ねるのですが、計量を間違えた一回以外はどうにかなっちゃったんです。
この捏ねる作業、不思議と癒されるんですね〜。
もうできれば食べるパンは全て家で作りたいと思ってます。
(ベーカリーで買える焼きたてのパンは別だけど!)

今日は半日以上をキッチンで過ごしました。
いつも仕事でかかっているイスラエルのラジオをお休みして、
好きなポッドキャストをかけながらお昼と夜ご飯と、その間にパンを作りました。
しかも好きでそうしてたんです。
意外な場所に、そして数年前の私には信じられないことに、癒されている今日この頃です。

Much love,
Kaori

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