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115 (FF: Food from Home | 実家・母国の食事)

May 27, 2011

Breakfast at home | 実家の朝ご飯

Food Friday: Food from Home | 実家・母国の食事

Once my recent trip back to Japan was booked, one of the things I started looking forward to aside from seeing my family and friends was, of course, the food.

If I wanted to eat everything on my wishlist I would have had to eat four meals a day or more. I really would have if I could, and some days it felt close to that. I surrendered to the fact that I will put on some extra weight. In fact, I decided to embrace every precious gram.

一時帰国が正式に決まった途端、家族や友達に会えること以外に楽しみにし始めたことはもちろん、食べ物でした。

食べたい物を全部食べようと思ったら一日4食食べても足りないくらいだったでしょう。できるものなら食べれるだけ食べたかったし、明らかに食べ過ぎと感じた日も何日かありました。この一時帰国で体重が少し増えることはもう承知してたんです。承知と言うより毎グラム歓迎する感じで 笑。

Sashimi, shiso, myoga...heavenly | お刺身、しそ、ミョウガ、、、天国

Still, it was impossible to cover everything on my wishlist in two weeks, but I cherished everything I was able to eat. Truthfully I would have loved to linger on every bite, not wanting to eat anything without tasting it. But time did not allow this luxury as much I would have liked. And it didn’t help that I’m a very slow eater to begin with.

I savored everything, especially the things I can’t get or reproduce in Israel. The things I can’t take back with me. My mom’s cooking. Japanese white rice. Decent sushi and sashimi. Shiso. Myoga. Tsukudani. Takenoko (bamboo shoots). Natto. Yuzu kosho. Izakaya (Japanese pub) food and the beers and service that come along with it. Heck, even the non-Japanese cuisine tastes so good in Japan, probably because they are catered to Japanese taste buds – Thai, Italian, Vietnamese. And all the other wonderful things that have escaped my mind right now.

それでも二週間では食べたかった物は全部制覇できませんでしたが、いただけたものは心の底から満喫しました。できるものなら一口一口大事に大事にいただきたかったところです。もともと食べるのが遅いのですが、そのような時間が残念ながらいつもあるわけではありませんでした。

イスラエルで手に入らないもの、再現できないもの、持って帰られないものは特に貴重。お母さんの料理。日本の白いご飯。おいしいお刺身とお寿司。しそ。ミョウガ。佃煮。竹の子。納豆。柚子胡椒。居酒屋のおつまみや食事(とついてくるビールとサービス)。タイ、イタリアン、ベトナムなど、日本食じゃない食事も、日本だと一段とおいしい。日本人の味覚に合うよう作られてるからでしょうね。ほかにも今思いつかないだけで、たくさんたくさんありました。

Another breakfast at home | 実家の朝ご飯

Just why does food at home taste so good? Being away from it must certainly enhance the goodness… and it also seems to be one of those things that increase more as I get older. But still, why is is so darn good? After a week has passed, my taste buds seem to finally be recovering after such a overload.

実家や母国の食事はなんでこんなにおいしいのでしょう?離れていたことによってより一層おいしく感じるのはもちろんでしょうが、、、また、年を重ねるたびに強く感じることのような気がします。でも本当に、なんでこんなにおいしいのでしょうね?こちらに戻って来てから約一週間が経過、やっと味覚がオーバーロードから回復しつつあるようです。

Much love,
Kaori

2 Comments leave one →
  1. sumi permalink
    May 30, 2011 4:36 pm

    本当にどうしてこんなに日本食って美味しいのだろうね!!
    イスラエルでも中華やアジアンフードは食べれるけど、日本で食べるものは
    断然美味しい。
    慣れてるものは、美味しいのかな。
    最近、私カツオだしが好きと気づきました。

    • May 31, 2011 7:15 am

      カツオだしか!
      日本人ならではのお好みのような気がする。
      「スシとテンプラと、、、あとカツオダシが好き♡」なんて言う外国人、そういないだろうからね 笑

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