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104 (FF: No-Bake Cookies | FF: オーブン不要クッキー)

April 1, 2011

No-bake chocolate peanut butter cookies | オーブン不要チョコピーナッツバタークッキー

I can’t believe it’s April already. March was a difficult month. My day-to-day life wasn’t the easiest to begin with, but it was all overshadowed by the earthquake in Japan.

Three weeks later, the earthquake no longer dominates the headlines. The shock has worn off, the world keeps on moving. Even NHK has stopped their live streaming.

While I’ve been bubbled up in the earthquake nightmare, a lot has been happening here in Israel and the surrounding region too. A former Israeli president got sentenced to 7 years for rape. The first terrorist bomb in 4 years in Jerusalem killed one woman and injured 39 people. The Arab revolution that began in Tunisia have permeated all over our Arab neighbors. Strangely, with no television and only being able to read the news in English or Japanese, I feel more clueless about what’s going on in nearby countries and even here in Israel than what’s going on in Japan.

I can understand that the earthquake is becoming “old” news internationally – I must admit it was like that for myself during other natural disasters elsewhere in the world. (And wow, has there been many in the last few years… even just in the last few months.) Every time a natural disaster happens, I am taken over by shock, sorrow, disbelief, fear, helplessness. After a while I can no longer bear to look at the news, hear the rising numbers, imagine the reality that isn’t shown on camera.

But seeing it happen to my own country, in this large of a scale, has been a whole different experience. Perhaps even more so because I am living abroad. I can’t push it out of my mind, even if I want to. Along with a natural desire I almost feel a sense of duty to not forget, to remember, and the need to do something in the long run other than the immediate donation. The hardships have only just begun in the devastated areas and for Japan.

This week’s Food Friday is inspired by a few of my favorite Japanese food bloggers, whom all have been offering recipes that require very little or no water, gas, or electricity. I stumbled upon this cookie recipe and made it simply because it sounded good and easy but then realized it doesn’t require an oven or a stove top, and needs very minimal amount of water. And I should add – it can be addictive!

もう4月だなんてちょっと信じられません。3月は決して容易な一ヶ月ではなかった。個人的にも色々あった月でしたが、東日本大震災が全てを影で覆ったようでした。

3週間たった今、大震災はもうトップニュースではなくなりました(海外ニュースでは)。ショックは薄れ、世界は動き続ける。NHKのライブストリーミングすら終了。

私が地震のニュース漬けだった間、ここイスラエルと近隣地域でも色々大変なことが起こっていました。イスラエル元大統領が強姦罪で7年の刑期にエルサレムで4年ぶりのテロ爆撃があり、1人の死者と39人の負傷者が犠牲に。チュニジアで始まったアラブ世界騒乱はアラブ諸国へ次々とイスラエルの近隣国までも広がっています。不思議なことに、テレビがなくニュースは英語か日本語でしか読んでいないため、はるか遠い日本で起こっていることのほうが住んでいるここイスラエルや中東地域で起こっていることより把握できている気がします。

世界全体で日本の大震災が「古い」ニュースになりつつあるのは理解できます。正直言って私自身、今まで世界中で起きてきた大災害の時はある程度時間がたつと「古い」ニュースになっていました。(しかし最近本当に多いですよね、、、ここ数年どころかここ数ヶ月だけでも。)毎回大災害が起きるたび、ショック、悲しみ、ただただ信じられない、恐怖感、そして無力感などを感じてきました。そしてしばらく時間がたつと、増え続ける犠牲者の数やカメラに映らない実態を想像するとニュースがもう見れなくなりました。

でも今回、母国に、またこれほどの規模で大災害が起きたのは全く別の体験でした。海外に住み、遠く離れているからなおさらかもしれません。頭から追い出したくても追い出せない。忘れたくないと自然に沸いてくる欲望と共に義務感みたいなものすら感じるのです。忘れてはいけない、そして直後の募金だけでなく長期間に渡って何かしなくては、という必要性も。被災地及び日本にとって大変なのはこれからですもんね。

今週の「Food Friday (フード・フライデー)」はブログを読ませていただいている日本人 料理 ブロガーさん達からインスピレーションをいただきました。みなさん震災発生後から節水・節電レシピをアップされています。今回紹介するクッキーのレシピは私がレシピ検索の結果たどりつき、ただ単においしそうで簡単そうだなと思って作ったのですが、実はオーブンもガスも不要、そしてほんのちょっとしか水を使わないことに気付きました。おいしかったですよ!

No-bake chocolate peanut butter cookies
オーブン不要チョコ・ピーナツバター・クッキー
From Eat, Live, Run
レシピはブログEat, Live, Runさんより

makes about 3 dozen small cookies

3 TBSP butter
1/4 cup milk
3/4 cup granulated sugar (I personally thought this could be less)
2 heaping tablespoons cocoa
1 cup dark chocolate chips
1/4 cup peanut butter (I used natural peanut butter with no salt or sugar added)
1 1/2 cups old fashioned oats

The original recipe calls for melting butter on the stove, but this can easily be done in the microwave.
Add the sugar, cocoa and milk to melted butter and stir well.
Add the peanut butter and chocolate chips. Stir.
Add the oats. Stir again.

With wet hands, form little balls of dough and on a wax paper lined plate or pan.
Refrigerate for thirty minutes until hard.

I think puffed rice or corn flakes can easily replace the rolled oats.
Any kind of peanut butter will probably work fine, too.

小さなクッキー約3ダース分(私は2ダースちょっとでした)

(分量はマメリカのレシピからグラム数に変換してるのでちょっと中途半端な数ですが)

バター    43g
牛乳     60ml
グラニュー糖 150g(個人的にこれは減らしてもOKと感じました)
砂糖なしのココアパウダー 大さじ山盛り2杯(これはアメリカの大さじです)
ダークチョコチップ 150g
ピーナッツバター   57g(私は砂糖・塩なしのナチュラル系を使いました)
押しオーツ麦    135g

レシピはバターをお鍋で溶かすとありますが、これは電子レンジでもOK。
バターが溶けたら、グラニュー糖、ココアパウダー、牛乳を加え良く混ぜる。
ピーナッツバターとチョコチップも加え良く混ぜる。
押しオーツ麦を加え、良く混ぜる。

濡れた手で生地を小さなボールに丸めワックスペーパーを敷いたクッキーシートに載せる。
冷蔵庫で30分もしくはクッキーが硬くなるまで冷やす。

*押しオーツ麦はコーンフレークやライスクリスピーでも代用できそう。
ピーナッツバターは手元にあるタイプでOKだと思います。

Much love,
Kaori

2 Comments leave one →
  1. April 3, 2011 1:45 am

    I know just what you mean. The disaster in Japan is affecting me like nothing else ever has and I was wondering too if it was because I was so far away. Hawaii, where we were for the last month, is still actively seeking donations, etc. but West LA is exactly as it was when we left. (Apparently, there are more “help Japan” activities in other communities, like up in Humboldt.) It feels strange, knowing that I will never be able to go back to the country I left. Who knows what the future Japan will be like. Smarter, safer, more sustainable. I hope…hope…hope…

    • April 3, 2011 10:41 am

      Thank you for your comment CH! I’m glad to know I’m not the only one feeling like this. It’s hard being so far away, not knowing what is really going on.

      I too have thought about the future Japan, and hope the country will come back stronger, smarter, and even more environmentally conscious. I believe it!

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