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98 (Visual eating | 目でいただく食事)

March 4, 2011

For this week’s Food Friday, I decided to take a rest with words and let photos do the talking. Here are some dishes I was fortunate to eat recently that was not only pleasing to my taste buds to my eyes as well. I think there’s a saying something in the lines of, “You eat with your eyes,” isn’t there? Or maybe I’m just imagining it. But I certainly believe that we eat with our eyes too.

今週のフード・フライデーは、言葉は控えめにして写真が主人公のエントリーにすることにしました。
以下は最近いただいたお食事で、味覚だけでなく目にもとてもおいしく映ったものです。ことわざで、「食は目から」みたいなのあったような気がするのですが、、、私の空想かしら?ことわざがあるにしろないにしろ、食べ物が「目からはいる」のには大賛成です。

Yuval's eggplant | ユバル特製ナス料理

This is an eggplant dish (or “salad” – this word seems to apply to many side vegetable dishes here) that Yuval whips up now and then. He makes a large batch to last us for a good week or so. Every time I am a little stunned by how pretty it is! It is also very tasty with multiple flavors bursting with every bite. It’s best served on bread with hummus, a touch of suhoog (a spicy Yemeni spread), and pastrami:

これはユバルがたまに作るナス料理(イスラエルでは多くの野菜のおかずを「サラダ」と呼ぶみたい)。毎回約一週間もつぐらいの量を作ります。見た目が色彩鮮やかできれいで、いつも食べる前に一瞬見とれてしまうほど。味も色んな味が詰まっていて、食べるのに集中力がいるような(?)料理。一番おいしい食べ方はパンにフムスとスフーグ(辛いイエメンのペースト)を少量とパストラミを一緒にのせて:

Delicious.
う〜んおいしい。

There's nothing like homemade pizza | 自家製ピザほどおいしいものなし?

I never imagined I would make my own pizza one day. It just seemed too much of a hassle, and I didn’t even own an oven until a few months ago. But ever since Yuval found a dough recipe that is very simple and quick, we make pizza from scratch once in a while. We have a system worked out – I make the dough, Yuval makes the sauce. (Or actually, he does everything else.) The result is very rewarding.

Until I came to Israel, I was never much of an olive person, and certainly wouldn’t have chosen it for a pizza topping. But it seems to be a very common pizza topping here. It’s definitely growing on me. (Although my #1 choice for pizza is still a classic Margarita, and I haven’t been able to find decent fresh mozzarella in Israel yet.)

私が自家製のピザをつくる日がくるなんて、想像もしなかったこと。かなりの手間がかかりそうだし、オーブンも数ヶ月前までは持ったこともなかったし。でもユバルがとても簡単で短時間でできる生地のレシピをみつけてきてからは、たまにピザを一から作ります。決まった役割分担は私が生地、ユバルがソース。(と言うか、ユバルが生地以外全部担当してます、はい。)手間をかける甲斐があるほど、毎回おいしいです。

イスラエルに来るまでは、あまりオリーブが好きではありませんでした。ましてやピザのトッピングには選ばなかったと思います。でもこちらではかなり主流のピザ・トッピングみたいです。徐々に好感度アップ中。(でも未だに一番好きなピザはマルガリータ。残念ながらまだイスラエルで質の良い生のモッツァレラ・チーズをみたことがありません。)

Yuval's Spanish Omlette | ユバルのスパニッシュ・オムレツ

Yuval’s Spanish Omlette is one of those dishes that seems so simple (eggs, potatoes, onions, cheese) but I would never be able to duplicate. Well actually neither can Yuval, since they never come out the same.

ユバルのスパニッシュ・オムレツはとても簡単そうだけど(材料は卵、じゃがいも、玉ねぎ、チーズのみ)、絶対真似できないような一品。考えてみれば毎回若干仕上がりが違うので、ユバル自身も真似できません。

Making caramel | キャラメル作り

Have you ever tried making your own caramel? I felt a bit like a scientist embarking on a new experiment on my first try. Sugar takes on some very interesting forms and shapes when heated, and rather intense sounds (like it should be in a beaker)! (And it was impossible to photograph, as you can see.) And the smell. Wow. From cotton candy to caramel in a very short time. A few minutes of heaven.

キャラメルを作ったことはありますか?私は初めて作ってみた時、ちょっと科学者になった気分でした。お砂糖って、火にかけるととてもおもしろい形に変身するのですね!そしてたてる音!これこそ化学実験のようでした。(ご覧の通り、撮影にも苦労しました。)そして何よりにおい!綿飴からキャラメルへと、とても短い時間の間に色んなにおいがキッチンを通り抜けていきました。天国のような数分間。

Hummus in Jerusalem | エルサレムで食べたフムス

My recent hummus indulgence in Jerusalem. (You know I love my hummus!) I also tried a new kind of hummus this time – mushawasha – hummus with extra tahina and faba beans. (And what a name! I would never get it right.)

これは先日エルサレムで食べたフムス。(なにせフムス大好き人間ですから!)今回は新しいフムスにもトライしました。ムシャワシャという空豆とテヒーナが多くのっているタイプ。(かなり言いにくい・覚えにくい名前!)

Mushawasha | ムシャワシャ

Shabbat shalom, my friends. Have a wonderful weekend.
シャバート・シャローム。皆様良い週末を!!

Much love,
Kaori

2 Comments leave one →
  1. miko permalink
    March 7, 2011 6:50 am

    んー全部おいしそう。思わずコンピューターに手が出ちゃう。私は最近ピタ作りをしています。簡単に作れるしおいしいの。今度はフムスに挑戦してみたいと思っているところ。 
    料理上手なパートナーを持っているかおりちゃんは幸せだね。

    • March 7, 2011 4:35 pm

      ピタ作り!興味あるある。
      日本だと手に入りにくいし、自分で作るほうが断然おいしそうだね!
      (焼きたてのパンって本当においしいよね)
      今度作り方教えて〜。フムス作りも頑張って!
      そうそう、ユバルの料理上手なとこは本当に得した気分なの 笑

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