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93 (Sesame | 胡麻)

February 18, 2011

This entry is the first of a new weekly series I’m starting called Food Fridays.
Every Friday I will post an entry related to food or cooking.
この記事は毎週更新する予定の新カテゴリー「Food Fridays(フード・フライデー)」の第一弾。
毎週金曜日、食べ物もしくは料理関連の記事をアップします。


Food Fridays: Sesame

I did contemplate a bit whether sesame may not be an appropriate topic for the first entry of a new weekly series relating to food/cooking here in Israel. Some other topics that come to mind that seem more significantly Israel are say, Kosher, hummus, felafel… but sesame was what came to mind this week, so here it is. I’m sure I will get around to those very Israeli foods some time in the future!

Sesame has been on my mind because the more I’ve started to cook (as documented in this post), the more I’ve realized again and again what a significant role it plays in Japanese cooking. I should mention that I tend to try recipes from Japanese sites more than anything, especially when it comes to meals. I do miss food from home. (Baking is another story – the American in me comes out full force in baking, and I’m all about brownies, cookies, and anything peanut butter. I am hoping to slowly start diversifying though!)

I recall in Japan there are typically several types of sesame on display at any supermarket. Plain sesame seeds, roasted sesame seeds, ground sesame, sesame paste, gomashio, and other various flavored or seasoned sesame (to be used in salads, sprinkled over rice, etc). All of this is usually available in both black and white sesame.

Here in Israel, I’ve only seen sesame being sold in the plain seed form (pictured above). In the supermarket I shop in, the sesame is shoved in the very bottom shelf of the baking section, side by side with shaved coconut, baking soda, baking powder, chocolate chips. Definitely not the first place I thought I would find it!

Although tahini (pronounced tu-CHI-na in Hebrew), a very significant ingredient in Israeli cuisine, is made mainly from sesame, it doesn’t seem very common for people to buy sesame seeds to make their own tahini from scratch. Tahini is typically sold in condensed form, which you add ingredients of your choice at home. Otherwise, sesame seeds are mainly seen on breads and other baked goods here in Israel, hence the location in the supermarket.

This week, a celery salad recipe (Japanese site) I tried required ground sesame, and although I could have just skipped it entirely, it seemed like the key ingredient for this salad. So I did what I’ve been avoiding (from laziness) for months: I poured some sesame seeds in to a pan and roasted it, then ground it the best I could with a wooden spoon (boy do I long for a Japanese suribachi).

The amazing smell took me right back to Japan, and strangely felt like a reward for what I was lacking. In exchange for all those sesame goods easily available off the counter back home, I was somehow able to feel like I got something even better.

「胡麻」は、ここイスラエルでの食べ物・料理関連の記事第一弾に取り上げるにはふさわしくないかも、、、とちょっと戸惑いました。もっと断然イスラエルっぽいトピックとして頭に浮かぶのは「カシェール」、「フムス」、「フェラフェル」など、、、でも今週頭にあったのは「胡麻」だったので!近い未来にきっとイスラエルイスラエルしてるトピックも取り上げようと思います。

「胡麻」が頭にあったのは、料理をすればするほど(この記事で書いたように)和風料理には胡麻が良く登場することを実感するため。こちらに来てからやはり一番恋しくなるのは和風料理。日本人の方や日本の会社のサイトをとても頼りにさせてもらってます。(お菓子は別なんですけどね。なぜかお菓子は自分の中のアメリカ人がにょきにょきっと出てくるのです 笑。いかにもアメリカっぽいブラウニー、クッキー、あとピーナッツ・バター系ならなんでも!に目がいってしまうのです。少しずつレパートリーを広めていきたいと思ってるのですが。)

日本のスーパーでは大抵複数の種類の胡麻が売ってますよね。普通の胡麻、炒り胡麻、すり胡麻、練り胡麻、ごま塩のほかにも最近では色んな味付けの胡麻が売っていた気がします。しかもほとんど白ごまと黒ごま両方で。あ〜 懐かしい!

でもここイスラエルでは上の写真のように、普通の何もしてない状態の胡麻しかみたことがありません。行きつけのスーパーではお菓子作り売り場の一番下の棚にココナッツやベイキング・パウダー、チョコ・チップなどの間に雑に陳列されています。道理で最初はなかなか見つからなかった!

イスラエル料理に欠かせない胡麻がメインの食品にタヒーナがありますが、タヒーナを一から作るために胡麻を買うのはイスラエルではあまり一般的ではないみたいです。主流は濃縮されたタヒーナを買って、各家庭で好みの物を混ぜて食べる。この他にはイスラエルで胡麻と言えば、主にお菓子やパンに使われるため、スーパーでもお菓子作り売り場にあるのでしょう。

今週トライしたこちらのセロリサラダのレシピの材料にすり胡麻がありました。抜かそうとも思いましたが、どちらかと言うと決め手の材料っぽい。そこで、ずっと避けていた(主に面倒くささから!)ことをやっと試みました。胡麻をフライパンに入れて炒ってから、木べらでできる限りすってみました。(すり鉢を恋し〜く思いながら 笑)

キッチン中に充満した香りが一気に私を日本へ連れて行ってくれたような気がしました。そして不思議と、物が手に入らないことによって逆にご褒美をもらったような気も。日本では簡単に手に入る胡麻グッズはないかもしれないけど、なんかラッキーな気分になったのでした。

Much love,
Kaori

2 Comments leave one →
  1. February 18, 2011 9:26 pm

    This is a nice idea, and a good first topic for this series. There’s a natural foods/organic section at my supermarket with all kinds of fresh sesame seeds. Next time you’re in the area we can go there or I’ll pick some up for you! I think I’ve also see a מכתש ועלי (Israeli suribachi?) at the same place.

    • February 20, 2011 3:50 pm

      Thanks Katie! I may have to take you up on that offer and tag along with you next time I’m in the city to your supermarket🙂 And an Israeli suribachi? I’m all for it.

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