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83 (The joy of cooking | 料理の楽しさ)

January 17, 2011

Lemon cookie dough | レモンクッキーの生地

This lemon cookie recipe is from Design Sponge
このレモンクッキーのレシピDesign Spongeより。
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One of the best things to come out of living in the country and having a lot of time for me has been getting more and more comfortable in the kitchen. I can say that I enjoy cooking now, and believe me, that was unimaginable of me back in Tokyo. I’ve always liked reading about cooking and collecting recipes, and when I had a TV in Tokyo, at least one channel seemed to be doing a show on food or cooking, and I often ended up watching those. But when it came to actually trying those recipes out myself? It was too much of a hassle, and on the rare occasions that I did, it never came out good. It wasn’t worth it when there were so many dining and takeout options possible. (I do miss my regular Thai ramen joint that I often stopped by after work though. That taste I don’t think I’ll ever manage to duplicate in my kitchen.)
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田舎住まいに加え時間を持て余している現在の生活の最大の長所は、料理に段々慣れてきたことだと思います。今では料理が楽しいと思えるようになり、東京に住んでいた頃の自分からは考えられなかったこと。料理やレシピについて読んだりみたりすることはずっと好きだったし、東京でテレビがあった頃は必ずと言っていいほどどこかのチャンネルがグルメか料理関連の番組をやってますよね、私はいつもそれをみていました。でも実際自分でレシピに挑戦してみようかなとなると、いつも面倒くさい、時間がない、などでほとんど作ることはなく、まれに作ってみた時はいつも失敗。外食やお持ち帰りのオプションが無限の東京では、いつもその楽でおいしい(?笑)ルートに走っていました。
(頻繁に通ったタイラーメン屋さんは今でもたまに食べたくなります。あの味はどんなに頑張っても再現できないだろうな〜。)

Curry | カレー

It’s also been a good challenge not being able to get ordinary staples, like curry roux sold in the variety back home. This has forced me to try cooking a curry from scratch.
また、日本では簡単に手に入ったカレー・ルーのようなものがこちらでは手に入りません。でもおかげさまでルーなしのカレーに挑戦してみました。(レシピはタモリさんのカレー。)

Corn and egg soup with wakame | コーンと卵のわかめ入りスープ

One day I had a soup craving. Something in the lines of the egg soup you can get in Chinese restaurants. I described it to Yuval and we both set on a web search for a recipe. Yuval found one first (in Hebrew, nonetheless) that sounded easy and promising. And voila! It was perfect. We added wakame to make it even better. Back in Tokyo, I probably would have just bought instant soup. Perhaps I still would if such instant soup was available here.
ある日、スープがどうしても食べたくなりました。中華の卵入りのスープみたいなスープを。ユバルに説明して、二人でよーい、どん!でそれぞれネット検索。ユバルが先に簡単でおいしそうなレシピをみつけました(しかもヘブライ語のもの)。そして見事!想像していたものよりもおいしいスープの出来上がり。わかめを加えることでもっとぐっとおいしくなりました。東京に住んでいた時は間違いなくインスタントスープで済ませていたでしょう。もしこちらでもこのようなインスタントスープが手に入っていたら、そうしてたかもしれません。

African Chicken Peanut Stew | アフリカン・チキン・ピーナッツ・シチュー

Or this African Chicken Peanut Stew that sounded too good to be true. I enjoyed every minute of cooking it, which was surprisingly easy, and it tasted incredible.

こちらは見るからにおいしそうだったアフリカンのピーナッツ入りチキンシチュー(レシピはこちら)。調理も最初から最後まで楽しく、びっくりするほど簡単で、味は、、、やばい中毒性のあるおいしさでした。

Girl Scout Cookies Samoas Bars | ガールスカウトクッキー・サモアズ

Who from the U.S doesn’t like Girl Scout cookies? This is the recipe I followed, except I made my own caramel sauce. Only because I couldn’t find caramels in the store here, but I’m glad I couldn’t!
アメリカ出身もしくは住んだことのある人の中でガールスカウト・クッキーを嫌いな人はなかなかいないと思います。このレシピを参考にしましたが、自分でキャラメルソースを作ってみました。スーパーでキャラメルが見当たらなかったからなのですが、逆によかった。
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I hardly ever buy sweets anymore. Before I used to buy little chocolate squares every time I had a chocolate craving. Now I bake. And while these photos may be unconvincing, I have slowly started to seek out healthier alternatives. Replacing yogurt for butter, reducing sugar. And I avoid recipes with corn syrup.

But sometimes you just have to go all out on the sugar and butter. It’s dessert after all, right? And I used to think knowing how much sugar is in something will make me eat it less. If it tastes good? Not really.

甘い物はほとんどお店では買わなくなりました。以前はチョコが食べたくなったらお店で買ってたのですが今では自分で好きなものを作るようにしてます。写真からはなかなか信じられないかもしれませんが(!笑)慣れていくうちに少しずつもうちょっとヘルシーになるよう、努力してます。バターの代わりにヨーグルトを使ったり、お砂糖を減らしたり。また、コーンシロップを含むレシピは避けるようにしてます。

でもたまには砂糖とバターも必要、必要!大丈夫、大丈夫!(笑)デザートなのですから。以前は、自分で作ってみてどれだけ砂糖が含まれているのがわかったら食べる量が減るかな、、と思ってたのですが私の場合は、、、おいしければ、全く効果なし。(笑)

Yuval's salads | ユバルのサラダ各種

But Yuval is the true chef in our household. He’s the kind of person that can throw something together from inspiration or memory, and it tastes amazing. Even if he follows a recipe, he just follows it halfheartedly and alternates it here and there. I on the other hand, can’t function without a recipe. Through him and his sudden cravings and inspirations, I hope to learn more about Israeli food.

I feel fortunate to naturally fall in to this cooking habit, both a necessity and a luxury in our current life. I’m thinking of trying this biscotti today!

でも本当のシェフはユバル。彼はインスピレーションや思い出からぱぱっとおいしい料理ができてしまうような人。レシピを使う時もなんとなく使いながらところどころ変えてみたりして、それでもおいしい。逆に私はレシピなしでは料理ができないタイプ。ユバルの料理を通じてもっとイスラエルの料理について学んでいけたらな、と思ってます。

このように、必要性と贅沢両方によって自然と料理の習慣がついた現在の生活はありがたみを感じます。今日はこのビスコッティのレシピに挑戦しようと思ってま〜す。

Much love,
Kaori

8 Comments leave one →
  1. January 17, 2011 1:47 pm

    These are amazing and inspirational! Maybe some day I’ll be able to develop a taste for cooking the way you have. Unfortunately, it hasn’t happened yet, even when I had the time last year. As for Japanese cooking shows, I always got the impression they were for people who had nothing but time and an unending enthusiasm to go all-out with the domestic side of life. For better or worse, some of us don’t fit that mold🙂

    • January 18, 2011 10:03 am

      Believe me, if I also lived in Tel Aviv I don’t think I would have developed the habit of cooking either! All those dining options and well stocked grocery stores… aah..

      You must have missed out on the boy band cooking show phenomenon. It was like all of a sudden male celebrities had to show off their cooking skills.
      I personally liked the shows that introduced yummy restaurants and hole in the walls… I guess I just like looking at delicious looking food🙂

      And I also don’t think I’ll ever fit in to that domestic mold even if I tried!

  2. January 17, 2011 3:19 pm

    Oh, that all looks delicious!! I recognized that egg soup – used to like those in Chinese restaurants with a nice chunky spoon…
    I really think I’m going to have to start making proper food too…Can you stop with all the inspiring stuff!! The beauty of blogs,eh…:-)

    • January 18, 2011 10:08 am

      Ah those chunky spoons…I miss those. They seemed to make eating even more fun (and the food more appetizing). And I just googled for the name because I forgot… れんげ🙂

      Yes yes you should start cooking! Then we can swap recipes🙂

  3. Sumi permalink
    January 19, 2011 2:15 pm

    全部美味しそうー!だし、美味しかったんだね。
    私も今年は料理のレパートリーを増やしたいな、クッキングに目覚めたくなっちゃった。
    そのなすは、よくイスラエルのレストランで出されるやつ??

    • January 19, 2011 3:55 pm

      既に料理が上手なすみれちゃん、レパートリーが増えたらまた遊びに行かせてね 笑

      なすはレストランで出されるものだと思う、と言ってもまだレストランではみたことがないのだけどね〜
      レストランではテヒーナと出されるのばかり頼んじゃうな。
      是非いつかユバルのなすを食べに来てね☆

Trackbacks

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