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37 (Hummus 2 | フムス 2)

August 10, 2010

Yuval’s comment on my previous post on hummus lead to a discussion here in Yuval/Kaori land and inspired me to do a follow-up post. (I also thought it couldn’t hurt to upload another mouth watering food photo.)

Hummus is one of those dishes that is at once both common and rare. Common because it can be found anywhere – at the supermarket, at restaurants, in practically every household. The recipes available for hummus are limitless. But it’s also one of those dishes that even if you follow a recipe to the very last detail, very often it doesn’t come out right. And it doesn’t even seem so complicated to make.

I’m not surprised to hear of hummus chefs like Yuval mentioned that are given an apartment in addition to a generous salary. Their recipe is priceless really, and of course they will never write it down. They can go anywhere with that recipe if they wanted to.

This made me think about dishes similar to hummus in other parts of the world. It probably exists in every culture, every country. A dish you go to eat both in restaurants and at your mom or grandma’s, and may also be available in supermarkets, but the best kind? You just can’t seem to duplicate. What is it exactly that they do? Is it timing? Is it the room temperature? Or a specific time of the year? Specific time of the day? Or is it simply love or how much devotion you put in to the cooking?

At the ulpan, cooking is proving to be the universal language. The women have been bringing in homemade cakes and snacks and swapping recipes. Today a Ukranian woman brought in a mango cake and when asked for the recipe she wrote it down completely from memory, down to specific portions, oven temperatures, minutes.

I’m starting to feel the pressure to bring in something homemade myself but we don’t have an oven and I’m not much of a cook… but luckily I have friends I can turn to who are wonderful cooks. I’m just hoping they won’t give me a recipe that’s impossible to reenact.

先日のフムスの記事へのユバルのコメントがここユバル/かおりランドでちょっとした談話に発展し、追加記事を書きたくなりました。(また、食欲をそそるような写真をもう一枚アップロードするのに害はないと思ったので。)

フムスは一般的であると同時にまれな料理です。一般的であるのはどこでもみつかるから。スーパー、レストラン、どの家庭でも。数えきれないほどのレシピもあふれています。しかし、レシピをその通りに従っても上手にできない、こんなことが良くある料理でもあります。しかも作り方はそんなに複雑にみえないのに。

ユバルが言っていたような高収入に加えてアパートまで出してもらうフムスのシェフがいることはそんなに驚くべきことではないと思います。彼らのレシピは値段がつけられない財産だと思うし、記録に残さないのは当たり前。その知識があればどこにでも行けるでしょう。

このことから、世界中に存在するであろうフムスに似たような存在の料理について考えさせられました。恐らくどの文化、どの国にでも存在するのではないでしょうか。レストランにも食べに行くし、お母さん、おばあちゃんが作ったのも食べるし、スーパーでも買えるようなあふれている料理。でも一番おいしいバージョンは、どうしたって作れない、そんな料理。一体何が秘密なのでしょう?タイミングでしょうか?部屋の温度?それとも一年を通して特別な時期?それとも一日を通して特別な時間?それとも、単純に料理に注ぐ愛情の問題?

ウルパンでは料理が世界共通語だということが証明されているかのようです。女性生徒さんが自家製のケーキやお菓子を持って来てはレシピ交換をしています。今日はウクライナ人の女性がマンゴーケーキを作ってきてくれ、レシピを聞かれると彼女は記憶から全てを書き出しました。グラム数、オーブンの設定温度、分数などの細かいことまで。

私自身も手作りのものを何か持っていく順番がそろそろ来てもいいような雰囲気になってきましたが、、、オーブンもないし何せ恥ずかしながら料理が苦手なのです。でも幸運なことに頼りになるお料理上手の友達が何人かいます。ただ、再現不可能なレシピを教えてくれないことを願ってしまうのです。

Much love,
Kaori

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